Petek, 28 December 2018 17:10

Mednarodna mladinska izmenjava "Vstopnica do zdravega načina življenja"

V mesecu septembru, od 1.9. do 8.9.,  je Fundacija Študentski tolar organizirala mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom “Vstopnica do zdravega načina življenja”.

Dobri efekti mladinske izmenjave se kažejo še danes. Na izmenjavi smo gostili udeležence iz različnih koncev Evrope, starih med 18 in 29 let in željnih novih znanj ter motivacije po zdravem načinu življenja. Vključevala je mlade z manj priložnostmi in tako ponudila priložnost učenja mladim iz ruralnih območij in ekonomsko šibkejšim.

Skozi mladinsko izmenjavo smo mlade vzpodbujali k pridobivanju novih veščin in kompetenc ter skozi neformalno učenje predstavljali različne oblike aktivnejšega in bolj zdravega načina življenja.

Gostili smo 20 udeležencev iz Grčije, Portugalske, Poljske, Italije in Slovenije ter 6 mladinskih vodij iz omenjenih držav. Izmenjava je potekala v Mariboru, kjer smo v 8 dneh pripravili različne delavnice. Udeležence smo spoznavali z različnimi športnimi aktivnostmi, ki jih lahko izvajajo vsakodnevno in brezplačno. Tako smo vsak dan aktivno preživeli čas po kosilu ob igrah z žogo, plesom, pohodom na Pohorje, badmintonom, tekom… Skozi delavnice smo spoznavali prehransko piramido, okusili zdrav zajtrk, se preizkusili kot vrtičkarji v urbanem vrtnarjenju in pripravi lastnega zdravega obroka. Prav zadnja delavnica, priprava zdrave večerje, je bila posebej zanimiva. Udeleženci so namreč najprej formirali skupine, kjer so se razdelili v skupine za pripravo predjedi, glavne jedi in sladice. Prejeli so denar, s katerim so morali sami kupiti vse zdrave sestavine na mariborski tržnici. Nato so sestavili recepte, se uskladili glede delitve dela in obrok pripravili. Zraven tega, da so se udeleženci morali znajti z denarjem, so se morali soočati tudi z časovno omejenostjo in znanjem iz kuhe. Prav vse skupine so pripravile izvrstne obroke in bile navdušene nad končno prezentacijo jedi.

Veliko navdušenja je med udeleženci vzbudila tudi delavnica urbanega vrtičkanja, kjer smo po skupinah v lesene zaboje posadili svoje vrtičke z različno zelenjavo in zelišči in jih nato podarili hostlu Pekarna. Veliko mladih, ki živijo v mestu, so videli v tem priložnost, da tudi doma začnejo s prvim korakom samooskrbe z zelenjavo in sadjem.

Zraven vseh veščin in novih znanj, ki so jih osvojili udeleženci, smo jih skozi igre v mestu tudi spoznali z mestom Maribor. Prav tako smo z udeleženci organizirali dva medkulturna večera, kjer smo pripravili nacionalne jedi, poskusili nacionalne pijače in zaplesali različne tradicionalne plese.

Z veseljem se spominjamo izmenjave, saj smo se veliko naučili zase kot posamezniki in kot organizacija. Stkali smo lepe vezi z našimi udeleženci, kateri se še vedno oglasijo s slikami in pozdravi ter željo, da še kdaj pridejo na podobno izmenjavo v Slovenijo.

Naš zastavljen cilj je bil dosežen, saj smo skupaj naredili korak k bolj zdravemu načinu življenja. Vzpodbudili smo mlade k samooskrbi ter pripravljanju zdrave hrane. Vključili smo mlade, ki imajo sicer omejene možnosti učenja v drugi državi in spoznavanju drugih kultur. Ponudili smo enako priložnost udeležbe na izmenjavi za vse. Povezali smo mlade iz različnih držav, jih spoznali z različnimi navadami in praksami in vzpodbudili k nadaljnemu sodelovanju. Naredili smo majhen korak k spremembi, ki je vodil v različne kraje v različnih državah. Predvsem pa nas veseli, da smo vzpodbudili zanimanje za lastno zdravje in pripomogli k prvemu koraku zdravega načina življenja.

Več o mladinski izmenjavi in podrobneje o dnevnih delavnicah, si lahko pogledate na naši facebook strani, kjer smo dodali tudi fotografije. 

 https://www.facebook.com/pg/studentskitolar/notes/?ref=page_internal

Mladinska izmenjava je financirana iz programa Evropske unije Erasmus+ in nacionalne agencije programa Erasmus+: Mladi v akciji.

 

Kontakt

Fundacija Študentski tolar
Ustanova ŠOU v Ljubljani
Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana 

 

Uradne ure:

ponedeljek in četrtek: 10.00 - 14.00

sreda: 13.00 - 17.00

 

 

info@studentski-tolar.si

01 43 80 219 

Obiščite nas tudi na Facebook strani.

Podporniki in partnerji